Kerncijfers
Nuttige links
Contact
Aficor
Het lijkt erop dat u een niet-ondersteunde browser gebruikt

Verouderde browsers kunnen uw computer blootstellen aan beveiligingsrisico’s. Om de beste ervaring met het gebruik van onze site te krijgen, moet u één van de onderstaande browsers installeren. Klik op één van de onderstaande icoontjes om de browser te installeren.

20/05/2024
Actua

Federale regering bereikt akkoord over verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw van huurwoningen

Op 20 maart 2024 keurde de federale regering het verlaagde btw-tarief van 6% goed voor afbraak- en heropbouwprojecten die gevolgd worden door de bouw van huurwoningen. Dit verlaagde tarief (6% in plaats van 21%) geldt al voor particulieren die hun woning afbreken en heropbouwen.

Met deze maatregel komt de regering tegemoet aan de roep op de huurmarkt, die ook kampt met een tekort aan betaalbare woningen. Minister van Financiën Vincent Van Peteghem koppelt wel enkele voorwaarden aan dit verlaagde tarief:

  • de bewoonbare oppervlakte mag niet groter zijn dan 200 vierkante meter;
  • de bewoners (in dit geval de huurders) moeten er gedomicilieerd zijn (tweede woningen en vakantiewoningen vallen dus uit de boot);
  • de woning moet voor minstens 15 jaar verhuurd worden (maar niet noodzakelijk door dezelfde huurder). De woning mag dus niet worden verkocht.

Opmerkelijk: het verlaagde btw-tarief voor verhuurders wordt niet alleen heringevoerd, maar zelfs uitgebreid. Het voordeeltarief wordt immers niet meer beperkt tot 32 Belgische steden (in de strijd tegen verkrotting), maar geldt voor het hele Belgische grondgebied. De nieuwe regeling loopt zo parallel met het enige, beperkte voordeeltarief dat de federale regering vorig jaar voor particulieren behield.

Aficor Deerlijk

Tulpenlaan 167 - 169
8540 Deerlijk
056 71 22 01
deerlijk@aficor.be

BTW nr: BE 0430.313.279

Aficor Ronse

Coupl’ Voie 8
9600 Ronse
055 23 00 40
ronse@aficor.be

BTW nr: BE 0474.987.719